VERDENSARVSCENTER

Roskilde Domkirke er historien om den danske kongemagt, om hvordan regenternes pragtgravmæler indtog middelalderkatedralen og skabte et monument af verdensklasse. Den historie skal fortælles.  Roskilde Domkirke besøgtes i 2023 af ca. 150.000 kulturarvsbesøgende. Men Domkirkens historie og status som UNESCO verdensarv kan under de nuværende rammer kun formidles i begrænset omfang.

Et nyt besøgssted

Et verdensarvscenter vil berige formidlingen af Roskilde Domkirke med de nødvendige udstillingsrum for en mere relevant, tilgængelig og tværfaglig formidling.  

UNESCOs verdensarvskommission har påpeget behovet for et besøgscenter til bl.a. at tage imod turister og give dem mulighed for at opleve Domkirkens historie, også når kirken er lukket for besigtigelse under kirkelige handlinger. Et verdensarvscenter vil således forbedre tilgængeligheden til Roskilde Domkirke, og forøge kvaliteten af gæsternes samlede oplevelse. Dermed kan der opnås en forbedret og bæredygtig balance imellem Domkirken som turistattraktion og sognekirke.

Med Verdensarvscentret vil vi:
• Formidle kongelig danmarkshistorie i 1000 år.
• Åbne for indsigter i et arkitektonisk mesterværk.
• Styrke samspillet mellem turisme og levende kirke.
• Bringe verdensarv videre til nye generationer.

Roskilde Domkirke Verdensarvscenter skal formidle historien om domkirkens unikke arkitektur, om den kongelige danmarkshistorie og om ritualerne, der vedrører de kongelige begravelser. Ambitionen er at skabe et internationalt Verdensarvscenter for Roskilde Domkirke i verdensklasse, i eksisterende kulturarv og i et autentisk historisk miljø – Det Kongelige Palæ - lige ved siden af Domkirken. Med placeringen i en eksisterende bygning har vi sat fokus på bæredygtighed, bevaringsværdi og indhold – frem for nye mursten. Og bygningen rummer i sig selv flere lag i Danmarkshistorien, som spiller flot sammen med Domkirkens. Fondsorganisationen bag Kulturarv Roskilde Domkirke, der siden 2021 har haft museumsorganisationen ROMU som operatør og ansvarlig for daglig ledelse og drift, står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.

Roskilde Domkirke Verdensarvscenter og Kongernes Samling i stort samarbejde

En indgået samarbejdsaftale sikrer, at Kongernes Samling skal være med i udviklingen af det kommende Roskilde Domkirke Verdensarvscenter og har indledt et parløb om sammen at udvikle udstillinger til den kommende attraktion. 

Kongernes Samling rummer både genstande og historier, som er yderst interessante for det nye Verdensarvscenter. Med domkirkens status som kongelig gravkirke bliver netop det danske monarki et særdeles centralt tema i udstillingerne. 

Kontakt

Har gode idéer og input til projektet, er man meget velkommen til at kontakte projektleder Lena Bruun Jensen på lenabj@romu.dk